lauantai 15. huhtikuuta 2017

Betaniahjemmetin esittely

Hej!

Tästä lähtee esittely meidän työpaikasta eli betaniahjemmetistä. Betaniahjemmet sijaitsee Kööpenhaminassa frederiksbergin kunnassa. Hoitokodin omistaa ja sitä pyörittää Betaniaforeningen, joka on Tanskan metodistikirkon alaisuudessa toimiva organisaatio.
Betaniahjemmetissä on 6 kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa eli ns. kellarikerroksessa on aktiviteettisali rengbuen. Rengbuen on metodistikirkon ja betaniahjemmetin yhteinen tila. Aktiviteeteistä vastaa työntekijät Pia, Inge ja Elsabeth, sekä monet vapaaehtoistyöntekijät. Vapaaehtoistyöstä kerromme myöhemmin lisää. Aktiviteetteinä täällä on samoja asioita kuin Suomessakin: laulua, huivitanssia, pallopelejä, tuolijumppaa jne.Kellarikerroksessa on myös spisestuen eli ruokasali. Ruokasalissa on noin 4-8 hengen pöytiä. Jokaisessa pyödässä istuu vähintään yksi hoitaja, eli siis työntekijät syövät yhdessä vanhusten kanssa. Pöytä on katettu valmiiksi ja pöydissä kiertää astiat, mistä jokainen saa ottaa niin paljon ruokaa kuin haluaa. Ruuan kanssa on myös tarjolla lasi viiniä tai limsaa. Täällä on yleensä joko alkuruoka+pääruoka tai pääruoka+jälkiruoka. Ruoka tehdää itse betaniahjemmetin keittiössä. Ruokailu on rauhallinen ja mukava yhteinen hetki, jossa asukkaat ja työntekijät näkevät toisiaan. Ruokailuhetken jälkeen, me aktiviteettivastaavat siivoamme pöydät. Keskiviikkoisin spisestuenissa on vapaaehtoisten järjestämä baari.

Seuraava kerros on konttorikerros. Tässä kerroksessa on kaikki konttorityöntekijöiden huoneet, sekä lisäksi fysioterapeuttien huone ja kuntosali. Myös meidän asunto sijaitsee tässä kerroksessa. Meidän asunnossa on eteinen, keittö, wc/suihku, olohuone ja makuuhuone.
Konttorikerroksen jälkeen alkaa asuinkerrokset, joita on yhteensä neljä. Ensimmäisessä kerroksessa on erikoistuttu muistisairaisiin, ja sinne tarvitaan lääkärintodistus dementiasta. Jokaisessa kerroksessa on tilaa 15 asukkaalle. Asukkailla on oma asunto jossa on kylpyhuone, sekä  yhdistetty makuuhuone ja olohuone. Lisäksi kaikilla on oma parveke. Asukkaat saavat myös polttaa tupakkaa omissa asunnoissaan, mikäli niin haluavat. Kerroksissa on yhteiset tilat joista löytyy ruokapöytä, tv, sohvia, radio jne. Täällä on myös isot ikkunat, joista on kiva katsella kadulle!Betaniahjemmetillä on pieni takapiha, jossa kesäisin pidetään aktiviteettejä. Pihassa on mm. keinu, tuoleja ja aistipuutarha. Aistipuutarhassa on erilaisia kukkia ja pienilintuhäkki. Ensimmäisellä viikolla Aleen esitteli meille puutarhan, ja sanoi, että vanhukset usein käyvät juttelemassa linnuille. Linnut jaksavat aina kuunnella. 

Täällä työntekijät eivät tee vaihtelevaa vuorotyötä, vaan samat ihmiset ovat aina joko aamu-, ilta-, tai yövuorossa. Asukkaat saavat tavata omaisiaan täällä niinkuin haluavat, kellonajasta riippumatta. Muun muassa tällä tavalla asukkaille halutaan tehdä selväksi, että tämä on heidän kotinsa. Betaniahjemmet ei ole laitosmainen vaan hyvinkin kodikas. 

Betaniahjemmet ei meidän mielestä ole kallis paikka, ainakin jos verrataan erinomaiseen palveluun. Pakolliset maksut ovat vuokra ja sähkö/lämpö, jotka maksavat kuukaudessa 1587 Tanskan kruunua eli vähän päälle 200 euroa. Tämän lisäksi muut täyshoidon kulut kuten ruoka ja vaatehuolto joka on kuukaudessa 4520 Tanskan kruunua eli vähä päälle 600 euroa. Lääkärikäynnit asukas maksaa itse, aivan kuten kotonakin. Sama koskee silmälaseja, hammashoitoa, pedikyyriä ja kampaamopalveluita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti