maanantai 17. huhtikuuta 2017

Pääsiäinen

Hej!

Neljännen viikon maanantaina (10.4) aloitimme työt tavalliseen tapaan kello 10. Koristelimme Pian ja Ingan kanssa kerroksia pääsiäistä varten aiemmin tekemillämme koristeilla. Meidän apunamme oli myös Pian tyttö. Iltapäivällä meillä ei oikein ollut mitään tekemistä, sillä maanantaina ei vanhuksille ollut ohjattua toimintaa pääsiäisviikon takia. Kaikilla oli niin kiire pääsisäisvalmistelujen kanssa. Kysyimme Pialta mitä  voisimme tehdä ja hän sanoi, että käykää kysymässä kerroksissa, jos joku haluaisi kävelylle. Saimme kaksi vanhusta lähtemään meidän kanssa kävelylle. Yksi hoitajista sanoi, että toisen vanhuksen kanssa pitää olla tarkka, koska hänellä on dementia ja hän luulee menevänsä kotiin. Anne käveli tämän vanhuksen kanssa ja Salla käveli yhden miehen kanssa, jolla oli kävelykeppi. Meidän matkalle meinasi tyssätä jo alaovelle, sillä Annen kanssa kävellyt nainen ei suostunut tulemaan pihalle. Onneksi ohi käveli fysioterapeutti, joka kannusti naista lähtemään kanssamme ja niin matka jatkui. Sallan kanssa kävellyt mies osasi jonkin verran englantia. Hän kertoi, että meidän kotikadullamme olevat omakotitalot ovat kalliita, ja sinun täytyy olla varakas muuttaaksesi niihin. Lisäksi hän kertoi, että on asunut betaniahjemmetissä 3 vuotta ja tykkää todella asua sielä. Hän myös kyseli paljon Suomesta. 

Tälläinen vastuu, että meidät päästetään kahdestaan vanhusten kanssa kävelylle ulos vaikkei meillä oli yhteistä ja heillä on dementia, tuntuu hyvältä. Meihin selvästikkin luotetaan! 

Tiistaina olimme taas koko päivän rengbuen salissa. Siellä teimme vielä viimeisiä pääsiäisvalmisteluja sekä tanssimme ja potkimme palloa vanhusten kanssa. 

Keskiviikkona olikin päivä, jota täällä ollaan odotettu jo kauan. Vuorossa olisi pääsiäisruokailu. Meidän työpäivä alkoi kahdelta, jolloin menimme spisestuenin ja autoimme Piaa, Ingaa ja Elsebethiä koristelussa ja kattaamisessa. Kun sen olimme tehneet, pääsimme takaisin huoneeseemme laittautumaan. Viiden aikoihin iltapäivällä menimme takaisin spisestueniin. Sinne koontui muutamia työntekijöitä, vapaa-ehtoistyöntekijöitä, vanhuksia ja heidän omaisiaan. Heidät ohjattiin omiin pöytiin ja he saivat halutessaan ostaa pikkurahalla bingolappuja, sillä myöhemmin oli luvassa bingo. Ennenkuin koko tapahtuma alkoi, elsebeth toi meille kasan pääsiäissuklaata ja sanoi, että ne ovat meille. Se oli ihana ele!

Noin vähän ennen kuutta ruokailu alkoi virallisesti, ja elsebeth piti pienen avaijaispuheen. Tämän jälkeen jokainen sai hakea itselleen ruokaa seisovasta pöydästä. Tarjolla oli kalaa, kanaa, lammasta, perunoita, salaatteja, kananmunia sinappikastikkeessa jne. Juomaksi oli taas vettä, viiniä ja limsaa. Ruoka oli todella hyvää! Kaikki söivät pääruuan rauhassa, jonka jälkeen vuorossa oli jälkiruoka eli juustokakku. Meitä vähän ihmetytti, ettei juustokakun kanssa saanut kahvia, vaan kahvi jaettiin erikseen myöhemmin. Kun kakut oli syöty, vuorossa oli bingo. Sitä pelattiin kolme eri kertaa. Pääpalkintona oli pupun näköinen pussukka, jonka sisällä oli karkkia. Sivuosumina oli Elsebethin tekemiä, pupukukkaruukkuja. Myös me olisimme saaneet pelata, mutta se olisi ollut liian haastavaa, sillä numerot lueteltiin todella nopeaa, ja taskalaisten ääntämisestä on muutenkin välillä todella vaikea saada selvää. Tyydyimme siis katselemaan kun muut pelasivat. Meidän vieressä istunut mies kuitenkin onnistui saamaan osumia, ja sivuosumia muutamaankin kertaan ja lahjoitti voittonsa meille. Ihana mies!

Bingon jälkeen oli vuorossa kahvi. Kahvin kanssa tarjoiltiin myös konjakkia ja liköörejä, sekä suklaata. Oli hienoa nähdä, kuinka vanhukset söivät läheistensä kanssa tunteja, eikä kenelläkään ollut kiire minnekkään. Kun kaikki olivat lopulta syöneet ja lähteneet, autoimme Elsebethiä, Ingaa ja Piaa siivoamaan pöydät jne. Tästä kiitoksena saimme vielä eräältä toimistotyöntekijältä kiitokseksi kauniit pääsiäissuklaamunat. 

Tortsaina meillä alkoikin viiden päivän vapaat, mutta sää näytti harmillisesti huonolta lähes koko ajan. Perjantaina pääsimme kuitenkin käymään Kööpenhaminan eläintarhassa ja sunnuntaina kävimme tivolissa. Erityisesti tivoli oli meidän molempien mieleen, vaikkemme laitteissa käyneetkään. Se miljöö oli vain todella kaunis! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti